Är min smärta i hälen en hälsporre eller kan det vara plantarfasciit?

Hälsporre och plantarfasciit är två relaterade fotproblem som ofta förväxlas eftersom de båda kan orsaka smärta i hälen, men de är faktiskt inte samma sak. Nedan följer en tydlig beskrivning av skillnaderna samt vad man kan göra för att få både smärtlindring och ett snabbare tillfrisknande.

Plantarfasciit

Plantarfasciit uppstår när plantarfascians vävnad, som är ett tjockt bindvävsband på undersidan av foten som förbinder hälen med tårna, blir inflammerad eller irriterad. Denna irritation orsakas oftast av överbelastning, repetitiva rörelser eller stramhet i vadmusklerna, vilket i sin tur leder till att plantarfascians fäste vid hälen överbelastas. De vanligaste symtomen är smärta under hälen, särskilt tydlig på morgonen eller efter en längre tids vila, när man tar de första stegen. Smärtan brukar minska något under dagen men kan återkomma efter längre perioder av belastning. För att behandla plantarfasciit rekommenderas vila, stretching av både vadmusklerna och plantarfascian, samt användning av skor med bra stöd eller inlägg. Träning för att stärka upp fotens muskulatur kan också vara till stor hjälp för att förbättra fotens biomekanik och minska smärta.

Hälsporre

Hälsporre, eller calcaneussporre, är en benig utväxt som utvecklas på hälbenet. Den bildas som ett resultat av kronisk dragkraft från plantarfascians fäste vid hälbenet, vilket stimulerar benvävnad att växa. Hälsporre är ofta en följd av långvarig belastning och inflammation vid plantarfascians fäste och kan uppstå i samband med plantarfasciit, även om själva sporren inte alltid orsakar smärta. Många med hälsporre upplever inga symtom alls, men om smärta uppstår är den vanligtvis belägen på samma plats som vid plantarfasciit, under hälen, och förvärras vid belastning, exempelvis vid gång eller löpning. Smärtan kan vara skarp och stickande, särskilt tydlig under de första stegen på morgonen. Behandlingen för hälsporre liknar den vid plantarfasciit och innefattar vila, ortopediska inlägg, styrketräning och ibland antiinflammatoriska läkemedel. I vissa fall kan kortisoninjektioner behövas, och i sällsynta fall kan kirurgi vara nödvändigt.

 

Behandlingen av de båda tillstånden liknar varandra, eftersom de är nära kopplade, men den primära skillnaden ligger i vad som faktiskt orsakar smärtan: mjukvävnadsinflammation vid plantarfasciit och benutväxt vid hälsporre.

 

När blir man smärtfri?

Återhämtningstiden efter plantarfasciit kan variera beroende på hur allvarligt tillståndet är, hur tidigt behandlingen påbörjas, och vilka åtgärder som vidtas för att hantera problemet. Generellt sett tar det vanligtvis mellan 3 och 12 månader för de flesta att bli helt återställda, men vissa kan uppleva symtom under en längre tid. För att minska risken för återfall är det vitalt att stärka upp fotens muskulatur för att komma åt grundorsaken till problemet.

 

Styrketräning – en väg mot snabbare tillfrisknande

Plantarfasciit är en vanlig och smärtsam skada som påverkar hälen och undersidan av foten. Det är ofta förknippat med överbelastning, dålig fotställning eller långvarigt stående. Traditionella behandlingar som stretching, vila och skoinlägg har länge varit hörnstenar i rehabilitering. Men visste du att styrketräning också kan spela en viktig roll i att påskynda läkningsprocessen samt förebygga återkommande besvär?

 

Vad säger forskningen?

Ny forskning visar att styrketräning kan vara ett effektivt sätt att behandla plantarfasciit. En studie från 2014 i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, visade att tung, långsam styrketräning för vadmusklerna och plantarfascia inte bara minskade smärtan snabbare, utan också förbättrade funktionen jämfört med enbart stretching.

Styrketräning ger flera fördelar vid plantarfasciit:

  1. Starkare stödjande muskler: Genom att stärka vadmuskler och fotens muskulatur avlastas plantarfascian, vilket minskar smärta och inflammation.
  2. Bättre fotfunktion: Starka muskler hjälper till att förbättra fotens stabilitet och rörlighet, vilket minskar risken för återkommande skador.
  3. Snabbare återhämtning: Forskningen visar att kombinationen av styrka och stretching kan leda till snabbare smärtlindring än stretching ensam.

 

Så här kommer du igång

Om du lider av plantarfasciit och vill prova styrketräning som en del av din behandling, kan du börja med enkla tåhävningar. Lägg till en handduk under tårna för att sträcka plantarfascian, och öka gradvis vikten eller intensiteten. Kom ihåg att det är viktigt att träningen sker under kontrollerade former och helst med vägledning från en legitimerad vårdgivare som är kunnig inom detta område.

 

 

 

Om författaren

Thobias Månsson, Leg. Naprapat

Thobias har jobbat som naprapat sedan 2012. Redan under studietiden hittade han sitt största intresse inom naprapatyrket, nämligen fötter och deras påverkan på hela kroppen. Det som började med ett examensarbete om barfotalöpning har utvecklats till att bli en väldigt vital del i arbetet. Sedan många år har han därför studerat mycket kring gång- och löprelaterade besvär och idag utgör den typen av problem en stor del av hans arbetstid. Med tanke på detta så kommer en behandling hos Thobias handla om helheten där alla delar i kroppen kan påverka varandra.

Senaste inlägg

Skattefrihet för förebyggande behandlingar och företagshälsovård

Som arbetsgivare kan du bidra till dina anställdas hälsa och välmående samtidigt som du undviker onödig beskattning. Förebyggande behandlingar, företagshälsovård och arbetslivsinriktad rehabilitering är skattefria förmåner som inte bara hjälper ti...

Thobias på föräldraledighet

Under oktober månad fram till mitten av januari kommer jag vara föräldraledig, men kan så klart varmt rekommendera mina duktiga kollegor vid behov av behandling eller hjälp med träning. Jag svarar på mail fortsatt men inte lika frekvent. Önskar ...

Är min smärta i hälen en hälsporre eller kan det vara plantarfasciit?

Hälsporre och plantarfasciit är två relaterade fotproblem som ofta förväxlas eftersom de båda kan orsaka smärta i hälen, men de är faktiskt inte samma sak. Nedan följer en tydlig beskrivning av skillnaderna samt vad man kan göra för att få både sm...

Lansering av löpanalyser

Nu har våren smugit sig på. Likaså löparskorna, eller promenadskorna. I samband med våren går många av oss från lite träning till att plötsligt röra oss betydligt mer. Då finns risken för överbelastningsbesvär

Årlig prisjustering

Från och med 1/3 2024 kommer det ske en årlig prisjustering på Naprapateliten. Ny prislista kommer upp på hemsidan inom kort.

Sjukgymnast i Norrköping

Letar du efter en kvalificerad sjukgymnast i Norrköping? Då har du hittat rätt plats!

Naprapat i Norrköping

Letar du efter professionell och legitimerad naprapat i Norrköping?

Kiropraktor i Norrköping

Letar du efter en pålitlig kiropraktor i Norrköping? Då har du kommit rätt!

Hitta hit

Välkommen till vår klinik! För att hitta hit från Fiskebyvägen, tar du avfarten mot Returpunkten. Följ sedan skyltarna som leder dig till Norrköpings Padelcenter, där vår klinik är belägen.

Jourtider

Nu lanserar vi jourtider för att möta efterfrågan om behandling utanför våra ordinarie arbetstider.

Axelsmärta

Axelsmärta är vanligt förekommande och drabbar ca 15-20% någon gång under livstiden. Det främsta skälet till varför man söker vård för axel/skulderproblematik är smärta från muskler och/eller bursa (en struktur som skyddar och minskar friktion mel...

Mortons neurom

Den där pirrande känslan i tårna när man går, som känns mer ju trängre skor man har. Vad är det för något och vad ska man göra? Här kommer en informationstext samt konkreta råd och övningstips.

Höftsmärta

Efter ett par mils vandring eller för kraftigt ökad belastning vid löpning är det inte helt ovanligt att man upplever smärta, ofta kring utsidan av höften. Ofta beror irritationen på att man irriterat infästningen för sätesmuskeln eller slemsäcken...

Varför får jag ont i fötterna på sommaren?

Smärta i fötterna är oerhört vanligt och kommer ofta i samband med att man gör snabba förändringar i antingen belastning eller vilka skor man har på sig. Detta sker framförallt till sommaren då flipflopsen eller tofflorna ska på.

Ryggskott

Det är inte helt ovanligt att man drabbas av ett så kallat ryggskott under semestern. Alla har nog hört om en vän eller kollega som får ont i ryggen av att ha suttit länge i bilen, eller personen som får ont i ryggen när den har solat på mage.